Warto także dodać, że z dniem dzisiejszym (poza zapowiedzią "Wielkiego Testu o polskim kinie") z niemal wszystkich zapowiedzi usunięto grafikę indywidualną. Ponadto ozdobnik promujący "Hit na sobotę" też jest nieco zmieniony i bardziej przystosowany do oprawy.
EDIT z 17:45: Oprawa "Tylko jednej reklamy" przed reklamą Lidla "Dorota, Karol i goście" taka sama, jak oprawa "ogłoszenia płatnego", czy "ogłoszenia nadawcy".
Dziś między zwiastunami po telexpressowej "Pogodzie" emitowana była przez jakiś czas pauza z obecnej oprawy, którą zobaczyłem po raz pierwszy. Nie była to sytuacja awaryjna, ale normalna. Już w poprzednich kilku oprawach zdarzało się wstawianie pauzy w celu oddzielenia dwóch różnych zwiastunów. Muzycznie i graficznie pauza niestety niczym się nie wyróżnia w porównaniu z resztą oprawy. Są to właściwie płynnie zmontowane identy. Coś czuję, że szybko się ta oprawa wszystkim znudzi.
Akurat po 1,5 miesiąca ta oprawa mi się nie nudzi. Wręcz przeciwnie. Po prostu taki trend na minimalizm w grafice w stacjach europejskich. A pomysł z niestandardową oprawą do zapowiedzi (gdzie każda ma inną belkę), i "łamaniem" obrazu - cudo! Już czekam na oprawę świąteczną w tej stylistyce.
W godzinach 12:25-12:45 w Jedynce w tym tygodniu jest niezagospodarowane miejsce (nie ma dodatkowych programów rolniczych oraz powtórki "Przepisu dnia") w związku z czym jest ono zapełnione jest m.in. promocjami filmów kinowych i spektakli teatralnych. Opatrzone są one czołówką oprawową z podpisem "patronat medialny". W przypadku promocji filmu "Creed. Narodziny legendy" dodatkowo podpis ten odczytuje lektor.
W programie "Po pierwsze jedynka" promowana jest Eurowizja. W Łazienkach nakręcono materiał z Michałem Szpakiem i jego fanami oraz przeprowadzono z nim rozmowę. Pokazano też fragment teledysku. Reporterem/prezenterem jest Jakub Kwieciński.
Zwiastun jutrzejszego meczu Polski z Niemcami w Jedynce czyta Maciej Jabłoński. Poprzednie zwiastuny obu pokazanych dotychczas meczów czytali stali lektorzy Jedynki (otwarcia - Nowicki, z Irlandią Północną - Sanakiewicz).