W pierwszym momencie gdy zobaczyłem to nagranie, to myślałem, że to jakieś wydanie specjalne, właśnie przez obraz za Prokopiuk i początek - zamiast Świętokrzyskiej studio, tak było w wydaniach bocznych i po wprowadzeniu nowej oprawy muzycznej w 2001 również w głównych. Sama prezenterka widać bardzo pogubiona, komunikat Komorowskiego czytała - mam wrażenie - na ściśniętym gardle

Nie dziwi mnie, że szybko jej podziękowali za prowadzenie głównych wydań, bardziej czytaczka niż dziennikarka, odstawała od Pieńkowskiej i Durczoka.
Studio programu w tamtym okresie (w zasadzie od 1999 roku i rezygnacji z weekendowej formuły) wyglądało coraz gorzej, ponuro, to logo ze starej czołówki na ekranie, rezygnacja z pleksi z napisami "Wiadomości", straszna bieda. W początkowej fazie obraz newsroomu też lepiej się prezentował, szczególnie bez tej niepotrzebnej, bordowej zastawki. Nie mówiąc już o zmianie oprawy muzycznej w 2001 - do tej pory nienawidzę tej muzyki
Mam pewne podejrzenie, że jednak weekendowe wydania miały inne studio, może nawet to samo, które widzimy wyżej w pogodzie? W tamtym okresie (1998-1999) pogoda w KCH? była realizowana z użyciem tego ekranu (taki sam był na antresoli w studio "Faktów", to w zasadzie gigantyczny telewizor

) za ekranem było ciemne, granatowo-zielone tło, takie samo jak w "Wiadomościach weekendowych". Zdaje się że pod koniec 1999 roku wprowadzono studio pogody z ławeczką i wystrojem odpowiadającym porom roku, też z tym ekranem, a następnie to "newsroomowe" z filmiku ze Słupkowską. Już sam ekran to wielki i ciężki "mebel", więc nie sądzę, żeby go transportowano po placu Powstańców, w boczne wydania "Wiadomości" w weekendy, za czasów właśnie duetów w soboty i (lub tylko) niedziele, były realizowane ze standardowego studia (wydanie z Piotrem Jaźwińskim), a nie sądzę by od 12 czy 13 zdążyli całkowicie zmienić studio (inny stół, ekran!, szklane kolumny i inne elementy). Ewentualnie weekendowe były po drugiej stronie studia Wiadomości, tak jak później Monitor, a ze starem Monitora (październik '99) zorganizowano kącik dla pogody gdzieś indziej. Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi
Swoja drogą ta zmiana studia w 1997 była techniczne rewolucyjna, ale w obrazku nie zmieniło się dla zwykłego widza zbyt wiele. Wiadomo - inne studio, stół, ale czołówka niemal taka sama, dziennikarze w tle jak byli tak zostali, bardziej ewolucja, niż rewolucja.