Ja specjalnie nie przyglądałem się ulotkom, nie było ich zbyt wiele. Zwróciłem uwagę tylko na dwie, jedna to była ulotka mojego dawnego kolegi z kolegi z klasy, który kandydował bodajże do Rady Miasta, druga natomiast to był list, w którym kandydat obiecywał, że nie pozwoli, aby Łódź była przedmieściami Warszawy (to bardzo piękne, ale niemożliwe do spełnienia

) I tak już z góry wiedziałem, na kogo będę głosował do Rady Miasta i na prezydenta, wybór do sejmiku wojewódzkiego to był czysty strzał, nawet nie wiedziałem, że do czegoś takiego też będziemy wybierać
Bez aprobaty ogółu, ale zamieszczam poniżej materiały z kampanii, które zarejestrowałem w minionym tygodniu

Linki
[FILM] przy poszczególnych zdjęciach, to odnośniki do nagrań, które wstawiłem na google video.
Lewica i Demokraci (SLD+SDPL+UP+PD)
Krzysztof Makowski - kandydat na Prezydenta Miasta Łodzi
[FILM]
[FILM]
Kandydaci (różni):
[FILM]
[FILM]
Na ostatnim capsie dość mało znany obiekt - muszla koncertowa w parku "Na zdrowiu". Z kolei Iwona Bartosi w jednym z ujęć pojawia się na tle basenu "Wodny raj" na Teofilowie
Platforma Obywatelska
Krzysztof Kwiatkowski - kandydat na Prezydenta Miasta Łodzi
[FILM] (fragment)
Samoobrona RP
Spoty takie, jak wszędzie, z Lepperem i z blueboxa. Mogli się trochę bardziej postarać i chociaż wstawić w tle jakieś obrazki z Łodzi... Tutaj nie zauważyłem nic łódzkiego, a jedno ujecie, które wydawało mi się, że może być z Łodzi, widziałem również w Poznaniu... W Wielkopolsce mieli przynajmniej kilka ujęć z poznańskim ratuszem, u nas nie wiem, czy w ogóle było coś z naszego regionu...
[FILM]

(Te ostatnie capsy powyżej mogą być akurat z Łodzią, ale to z jakiegoś płatnego ogłoszenia. Główny spot jest w filmiku).
Polskie Stronnictwo Ludowe
[FILM]
Pan na trzecim capsie nazywa się Michał Żebrowski
Liga Polskich Rodzin
[FILM]
Mimo, że jestem daleki od poparcia dla tej partii, to była to całkiem przyjemna reklamówka

Nagrana na Piotrkowskiej, w starej (albo, jak kto woli, nowej - remontowanej później) części ulicy. Tą część lubię dużo bardziej od południowej, bo, w przeciwieństwie do tamtej, nie była robiona na nowoczesną. Ładnie to wygląda, szczególnie we mgle
Prawo i Sprawiedliwość
[FILM]
Spot standardowy, taki, jak wszędzie. Nudny i powtarzany do znudzenia (np. w sobotę był 5 razy, a nie oglądałem całego bloku wyborczego). Ta reklamówka została nagrana w Pasażu Schillera Reklamówki w Warszawie były nagrywane na tle Zamku Królewskiego, a w Katowicach na tle Spodka.
Jerzy Kropiwnicki - kandydat na Prezydenta Miasta Łodzi. Obecny prezydent, z niewiadomych powodów z największymi szansami na zwycięstwo... Kandyduje z PiS-u, ale jest liderem ŁPO (Łódzkie Porozumienie Obywatelskie). Początkowo obie partie miały utworzyć koalicję, stąd wspólny kandydat, ale, jak to zwykle z PiS-em bywa, nie dogadały się i teraz się wzajemnie zwalczają

W końcu ŁPO chyba wystawiło nawet własnego kandydata, ale głowy bym nie dał... Jak na mój gust, to wygląda bardziej, jakby Kropiwnicki był kandydatem ŁPO, a nie PiS...

Było kilka spotów. W pierwszym (↑) "przypadkowi" ludzie na pytanie, komu powierzyli by ....., odpowiadali, że komuś zaufanemu, kto nigdy ich nie zawiódł. Potem dzieci chórem wołały, że wszystkie wróble ćwierkają na dachu, że prezydentem powinien być Kropiwnicki. Żenujące
[FILM]
W drugiej wersji rozmawiały ze sobą wróble siedzące na drzewie, że wiele się w Łodzi ostatnio zmieniło. Puenta była taka, że to rzekomo zasługa Kropiwnickiego i jego ekipy...

Ostatnio pojawiła się też nowa wersja, w której poparcie dla Kropiwnickiego wyrażali różni znani ludzie, m.in. Wojciechowski z PSL i Mariusz Pudzianowski

W ogóle, to chyba ten pierwszy spot, to reklamówka PiS, a pozostałe ŁPO, ale trudno się w tym połapać...
Grażyna Gałkiewicz - kandydatka na Prezydenta Miasta Łodzi:

(Widok na drugim capsie został sfilmowany chyba z hotelu, w którym mieszkał Faustus

Chociaż jakoś zupełnie nie mogę dość, jak to z tym jest

)
Piotr Misztal - kandydat na Prezydenta Miasta Łodzi.

Tego pana chyba przedstawiać nie muszę

Początkowo trochę głupie mi się wydawało to jego kandydowanie, później jednak doszedłem do wniosku, że wcale może by nie był takim złym prezydentem

On już ma pieniądze i może by przynajmniej nie kradł, jak inni... M.in. w jednej z reklamówek obiecywał, że jeśli wygra, to całą 4-letną pensję prezydenta przekaże na domy dziecka

Nawet bym na niego głosował, ale, że ma tylko ok. 4% poparcia, to chyba jednak nie będę... Lepiej poprzeć kogoś innego, byle tylko nie wygrał Kropiwnicki
Ryszard Nowakowski - kandydat KWW "Gmina Parzęczew 2010" na wójta gminy Parzęczew
[FILM]
* * *

Ten spot widziałem tylko w piątek, więc nie zdążyłem się dokładnie przyjrzeć, kto to jest, ani na co kandyduje. Bardziej zwróciłem uwagę na to, co mówił. Skrytykował telewizję łódzką za upolitycznienie, brak debat wyborczych, sprzyjanie obecnemu prezydentowi Łodzi i niepokazywanie wydarzeń wyborczych, w których prezydent nie uczestniczył. Z drugiej strony dostało się też prezydentowi, za to, że umieścił swoją reklamę w bezpłatnym "Echu miasta" (zdj.), które było rozdawane w publicznych urzędach, co miało być niezgodnie z jakimiś tam przepisami.
O 18 pojawiło się oświadczenie PiS-u, które nie za bardzo zrozumiałem, że reklama ta została w Echu miasta umieszczona... bez wiedzy PiS

Zapewne zrobiły to krasnoludki
Samoobrona Patriotyczna
Nie wiem, co to za partia, w każdym razie nie Leppera. Nie dość, że nazywają się tak samo, to jeszcze rąbnęli Lepperowi piosenkę z poprzednich wyborów
[FILM]
To najgorszy spot, jaki widziałem w naszym regionie. Czytają z kartek i to tak, jakby je pierwszy raz widzieli na oczy. Ja rozumiem, że stres, bo telewizja. Ale czy to naprawdę tak trudno się nauczyć chociaż, że
mam 50 lat i jestem bezrobotnym, i proszę o głos? Przecież takie coś, to jest kompletnie niewiarygodne
Marek Błoch - kandydat na Prezydenta Pabianic
Na Śląsku mieliście taką reklamówkę Platformy (widziałem ją 2 tygodnie temu), że coś tam jest od kądś aż po Częstochowę... Zwróciłem na nią wtedy uwagę, bo w tle leciała muzyka z tvnmeteo

Pamiętam, że na początku była wykorzystywana w nagraniach z różnych ciekawych miejsc, a później jeszcze chyba przy jakichś planszach, nie wiem, czy nie z pogodą dla świata

Ale najlepsze było to, że
widzieli tu już państwo człowieka śpiewającego z kijem hokejowym 
No i rzeczywiście później widziałem tą reklamówkę
Z kolei w stacjach ogólnopolskich pokazywane były spoty Kazimierza Marcinkiewicza, identyczne, jak w Warszawie... Specjalnie mnie to nie dziwi, bo przecież wszystkie te stacje są z Warszawy, dla Warszawy i o Warszawie... Ale jaki sens mają bilboardy Marcinkiewicza straszące na ulicach Łodzi? To prawda, że Łódź jest obecnie jednym z wielu miasteczek pod Warszawą, jak Podkowa Leśna, czy Konstancin... Tylko, że my w odróżnieniu od nich, nie mamy praw wyborczych w wyborach w Warszawie...