Forum archiwalne. Bieżąca dyskusja o mediach dostępna na forum.media2.pl, archiwalne materiały wideo na tv.janpogocki.pl

Newsroom TVP Info

Wiesz więcej. Kanał informacyjny TVP. Serwisy informacyjne co pół godziny, rozmowy, analizy, komentarze.
Awatar użytkownika
doktorfaustus1
Przyjaciel
Posty: 3145
Rejestracja: (ndz) 27 lut 2005, 9:37

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#16

Post autor: doktorfaustus1 » (sob) 22 wrz 2007, 14:08

To tylko pozory. Na rysunku nie widać tego dokładnie, ale te drewniane płyty mają mieć od 210 do 270 cm szerokości, a pylony aż po 90.
W szklaną scanę oznaczoną 3f-3g-3h będą wbudowane monitory plazmowe, natomiast sam Videowall ma się składać z 16 "42" calowych monitorów.

Awatar użytkownika
Poland
Niezły jeden
Posty: 1569
Rejestracja: (śr) 10 maja 2006, 18:15
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Kraków
Lokalizacja: Trzciana (powiat bocheński)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#17

Post autor: Poland » (sob) 22 wrz 2007, 16:34

No to pojechali z tym studiem, ciekawe czy za prezenterem nadal będzie tylko tło jak obecnie ??
Przy okazji nie wiedziałem o tym :
http://www.tvp.pl/zamowienia_publiczne/home.asp?ID=1476
Poland - Aktywnie najlepszy

Awatar użytkownika
doktorfaustus1
Przyjaciel
Posty: 3145
Rejestracja: (ndz) 27 lut 2005, 9:37

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#18

Post autor: doktorfaustus1 » (śr) 26 wrz 2007, 11:08

TVP właśnie ogłosiła przetarg na remont I piętra w gmachu przy Pl. Powstańców Warszawy. Nie powinienem o tym mówić, ale podobno redakcja Wiadomości już się pakuje i na dniach będzie przeniesiona na III piętro. Analizując stronę przetragową TVP można dojśc do wniosku, że 6 X 2007 r ruszy TVP info, ale zmieni się tylko oprawa, nazwa i studio (obecnie Kurier nadawany jest z prowizorycznego studia obok studia starego WOT) - 6 X mają wrócić do swojego "starego, pierwszego studia", które podobno jest obecnie modernizowane. Jednak będzie to studio tymczasowe - jest małe i nie moga zaprosić tam większej ilości gości jak tylko dwie osoby.

Awatar użytkownika
Poland
Niezły jeden
Posty: 1569
Rejestracja: (śr) 10 maja 2006, 18:15
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Kraków
Lokalizacja: Trzciana (powiat bocheński)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#19

Post autor: Poland » (śr) 26 wrz 2007, 11:47

Czyli to studio o którym pisałeś jeszcze się nie pojawi ???
Poland - Aktywnie najlepszy

Awatar użytkownika
doktorfaustus1
Przyjaciel
Posty: 3145
Rejestracja: (ndz) 27 lut 2005, 9:37

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#20

Post autor: doktorfaustus1 » (śr) 26 wrz 2007, 12:56

Nie - ono ma być w nowym newsroomie na I piętrze, a właśnie ogłoszono przterag na jego remont. Pewnie uda się uruchomic ów newsroom dopiero na przelomie listopada i grudnia - jest tam trochę pracy (zrywanie podłogi, wyburzanie ścian etc) Zresztą sam Grzelak mówił, że kanał będzie cały czas ewoluował.

Awatar użytkownika
Poland
Niezły jeden
Posty: 1569
Rejestracja: (śr) 10 maja 2006, 18:15
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Kraków
Lokalizacja: Trzciana (powiat bocheński)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#21

Post autor: Poland » (śr) 26 wrz 2007, 13:21

A ciekawe czy dawniej (jeszcze za czasów początków Kuriera ) studio do którego mają się teraz przenieść (stara siedziba Kuriera) mieściło więcej osób.
Poland - Aktywnie najlepszy

Awatar użytkownika
Poland
Niezły jeden
Posty: 1569
Rejestracja: (śr) 10 maja 2006, 18:15
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Kraków
Lokalizacja: Trzciana (powiat bocheński)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#22

Post autor: Poland » (ndz) 30 wrz 2007, 12:18

Widać tu podobieństwa do naszych serwisów bo
Pierwsze dwa przypominają mi kolejno Wiadomości i Panoramę (za równą to pomarańczową jak i obecną). To z HRT przypomina Kronikę z Krakowa. STV1 ma studio jak dawne pomarańczowe Wiadomości. A ostatni przypomina studio...Telekuriera :smiech:
Nasi muszą oprócz tego jeszcze bardziej troszczyć sie o "piękność" studia stąd te instalacje.
Poland - Aktywnie najlepszy

viper
Master user
Posty: 2209
Rejestracja: (śr) 16 lis 2005, 15:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#23

Post autor: viper » (ndz) 30 wrz 2007, 17:42

And pisze:na tle europejskich stacji studio "Kuriera" wcale nie wypada tak źle
Ja osobiście w żadnej europejskiej stacji nie widziałem tak ubogiego studia dla programu informacyjnego. Już te chorwackie i słoweńskie są lepsze.
Telewizja publiczna jaka jest, każdy widzi...

Awatar użytkownika
doktorfaustus1
Przyjaciel
Posty: 3145
Rejestracja: (ndz) 27 lut 2005, 9:37

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#24

Post autor: doktorfaustus1 » (ndz) 30 wrz 2007, 18:17

I tak oto rozmawiając o newsroomie dla TVP info doszliśmy do newsroom'ów innych stacji. Polskie stacje telewizyjne może i wzorują się na tych z USA, ale jednak u nas jest znacznie lepiej. Wystarczy odwiedzić stronę www.setstudio.com i obejrzeć sobie zdjęcia pomieszczeń studyjnych poszczególnych stacji :arrow: http://www.setstudio.com/pages/wcvb/
Ręce opadają z szelestem. Totalne bezguście, pstrokate kolory, plastik i kicz. Autorzy poszczególnych aranżacji, a i zapewne same stacje, próbowali stworzyć coś na wzór MSNBC ( http://www.setstudio.com/pages/msnbc/ ), ale chyba im nie wyszło :x :x :x :x :x Rozumiem, że o nowoczesności i potędze finansowej mają świadczyć "porozrzucane" wszędzie monitory telewizyjne i kiczowate ściany zbudowane z monitorów różnej wielkości. Nota bene widać, na kim wzorował się Lis w Faktach i Wydarzeniach. Jednak naśmieszniejsze są te regały z trzema książkami, kwiatkiem w doniczce oraz globusem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Oczywiście w każdym newsroomie muszą być kręte schody, które nota bene nigdzie nie prowadzą :x

Awatar użytkownika
Poland
Niezły jeden
Posty: 1569
Rejestracja: (śr) 10 maja 2006, 18:15
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Kraków
Lokalizacja: Trzciana (powiat bocheński)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#25

Post autor: Poland » (ndz) 30 wrz 2007, 18:44

Globus jeszcze bym zrozumiał ale kwiatki to chyba pomyłka z studiem Pogody.
Poland - Aktywnie najlepszy

Awatar użytkownika
doktorfaustus1
Przyjaciel
Posty: 3145
Rejestracja: (ndz) 27 lut 2005, 9:37

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#26

Post autor: doktorfaustus1 » (ndz) 30 wrz 2007, 20:51

Oj, And nie przesadzaj :D Nie będziemy chyba bawili się teraz w tłumaczenie o co komu chodziło :)
Wracając do Kuriera - obecne studio jest wyjątkowo ascetyczne, a tło za prezenterem wygląda jak jakaś plama lub tona kurzu.

Awatar użytkownika
Poland
Niezły jeden
Posty: 1569
Rejestracja: (śr) 10 maja 2006, 18:15
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Kraków
Lokalizacja: Trzciana (powiat bocheński)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#27

Post autor: Poland » (pn) 01 paź 2007, 16:54

Nie mówcie że w tym miejscu gdzie Kurier jest pojawi się pierwsze studio TVP INFO bo zwariuje :(
Poland - Aktywnie najlepszy

Awatar użytkownika
doktorfaustus1
Przyjaciel
Posty: 3145
Rejestracja: (ndz) 27 lut 2005, 9:37

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#28

Post autor: doktorfaustus1 » (pt) 09 lis 2007, 10:36

Kilka dni temu TVP ogłosiła przetrag na dostawę oświetlania studyjnego do newsroomu TVP info. Przetrag będzie rozstrzygnięty 11 XII 2007 r. Czyli nowy newsroom ruszy dopiero w 2008 r. (Po przez swoje "wytczki" próbuję się czegoś dowiedzieć o dalszych zmianach, więc cierpliwie czekajcie :P)
Wracając do obecnego studia - scenograia nie jest zła, ale samo studio jest malutkie. Kolorystyka jak w starym DWTV - tam tez był niebieski z elementami pomarańczowego.

A teraz dalsze plany :x Fajne rzuty newsroomu udało mi się zanleźć :)


Obrazek


Obrazek

Awatar użytkownika
Przemek
Przyjaciel
Posty: 2266
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#29

Post autor: Przemek » (śr) 05 mar 2008, 6:47


Awatar użytkownika
doktorfaustus1
Przyjaciel
Posty: 3145
Rejestracja: (ndz) 27 lut 2005, 9:37

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#30

Post autor: doktorfaustus1 » (śr) 05 mar 2008, 9:46

Już od kilku dni wiedziałem - miałem mały przeciek :) Ciekawe, czy tym razem nie będzie opóźnień.

ODPOWIEDZ