Forum archiwalne. Bieżąca dyskusja o mediach dostępna na forum.media2.pl, archiwalne materiały wideo na tv.janpogocki.pl

Kącik porad technicznych

Rozmowy o stacjach komercyjnych Polski, Europy i Świata.
91
Chipsy przyszły
Posty: 8
Rejestracja: (wt) 15 sty 2008, 18:22
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#31

Post autor: 91 » (ndz) 27 sty 2008, 0:43

Tak, już wiem, że to jest antena do internetu radiowego. Podejrzewam, że przez takie coś można by bez problemu łączyć się za darmo z netem. I to z jaką prędkością! 1 megabit (a może i więcej!). A dlatemu, że sam na wewnętrznej antenie w komputerze łapię co najmniej kilka-kilkanaście sieci (część nie jest zabezpieczona) i jak zainstaluję się przy oknie, to mogę do niektórych się zalogować. Ale sygnał raz jest dobry, a raz za słaby, to zależy też od tych samych warunków, które pozwalają na odbiór kanałów czeskich, słowackich, czy rumuńskich.

Obrazek

To tylko część z ogólnodostępnych sieci, które łapię, a pewnie gdyby mieć taką antenę na zewnątrz, to odbiór wielu by był na 5 :D Za damo :x

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#32

Post autor: michal » (ndz) 27 sty 2008, 2:30

91 pisze: A dlatemu, że sam na wewnętrznej antenie w komputerze łapię co najmniej kilka-kilkanaście sieci (część nie jest zabezpieczona) i jak zainstaluję się przy oknie, to mogę do niektórych się zalogować.
U mnie w pokojach nie odbieram absolotnie nic (za grube ściany?) Dopiero jak wyjdę na balkon lub położę laptopa na parapet to odbieram tego sporo, ale wszystko jest zabezpieczone. :(
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

Kpc21
Coś z niego/niej będzie
Posty: 336
Rejestracja: (pt) 01 sie 2008, 17:22
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#33

Post autor: Kpc21 » (czw) 04 wrz 2008, 20:44

michal pisze:pod tym jakby "grzejnikiem", który jest tam podwójny, jest taka jakby mała antenka satelitana - podone, ale wielkie są np. na wieżach telewizyjnych (to nie antena setelitarna, bo ona jest powleczona pleksi i wygląda jak połówka np. jabłka. Maszt, na którym to jest przymocowane to wielka gruba rura.
To jest chyba radiolinia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Radiolinia

Na wieżach telewizyjnych służą do awaryjnego dosyłu sygnału. Normalnie przesyłają sygnał przez satelitę za wyjątkiem Warszawy. Do Pałacu Kultury dosyłali światłowodem, teraz do Raszyna/Łazów chyba też. Ale w czasie burzy zdarza się że satelita nie odbiera (sygnał nie może przedostać się przez chmury) i np. u nas w Łodzi ostatnio (wtedy jak była ta trąba powietrzna na Śląsku, w Małopolsce i na południu naszego województwa) gdy przeszła już burza nad nami i na wszystkich kanałach powrócił już odbiór po pewnym czasie zanikły kanały innych firm niż TVP (i prawie wszystkie polskie kanały na Polsacie Cyfrowym - zostały tylko TVN-y). Gdy wrzuciłem TVP Info zobaczyłem że pokazywali jak grzmi nad Warszawą :) Oczywiste jest że nadajnik który przesyła sygnał do satelity został zasłonięty chmurami (TVN pewnie ma awaryjne anteny w innych lokalizacjach). Polsat i TV4 oczywiście nie odbierały (stopklatka lub czarna plansza - nie pamiętam), natomiast kanały TVP działały - pewnie mają awaryjny dosył.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#34

Post autor: michal » (czw) 18 lut 2010, 19:32

Mam pytanko. Przy niektórych (niestety nielicznych) kanałach wyświetlają i zapisują się automatycznie maksymalnie pięcioliterowe nazwy kanałów. Jest tak zarówno w telewizji odbieranej anteną naziemną jak i w kablówce. W obu przypadkach myślę o analogu. Podejrzewam, że jest to jakiś ubogi odpowiednik radiowego RDS'a i o tym czy to jest czy nie zależy od danego nadawcy. Wie ktoś jak to się nazywa w TV? TDS? Nazwy zapisują mi się zarówno w telewizorze (rocznik 2008) jak i w nagrywarce DVD (rocznik 2009). Wcześniej się z tym nie spotkałem.
Ostatnio zmieniony (czw) 18 lut 2010, 20:07 przez michal, łącznie zmieniany 1 raz.
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

zielarz155
Popisał/a już trochę
Posty: 565
Rejestracja: (ndz) 04 maja 2008, 13:20
Lokalizacja: Z takiego zadupia, że nawet nie będę pisał ;P
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#35

Post autor: zielarz155 » (czw) 18 lut 2010, 19:59

Nie mam pojęcia, mi się tak dzieje tylko na TVP1 i TVP2.

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#36

Post autor: michal » (czw) 18 lut 2010, 20:02

U mnie na naziemnej też były tylko te dwa. Teraz mam dostęp do kablówki i nazwy kanałów wgrywają się także dla TV Polonia i Eurosportu. I chyba tylko tyle.

EDIT

Aha, jeszcze taka ciekawostka. Mój telewizor akceptuje pięcioznakowe opisy i ściągnął sobie następujące:
TVP 1
TVP 2
TVPOL
EUROS


Natomiast nagrywarka akceptuje czteroznakowe i ściągnęła zupełnie inne skróty, choć kanały są na tej samej częstotliwości co w telewizorze:
TVP1
TVP2
POLO
E-SP


Oznacza to, że stacje emitują wiele wariantów opisów (najbardziej rozsądnych dla danej ilości znaków) i w zależności od modelu odbiornika ściąga się odpowiednia, którą on dopuszcza :)

EDIT 16.03

Pojawiły się u mnie identyfikacje dwóch kolejnych kanałów: Polsat i Tele5. Tylko, że są one idiotyczne. Polsat jest identyfikowany jako ORF1 (nigdy nie miałem przyjemności oglądać tego kanału), natomiast Tele5 to jest BR 3. Skąd to się naczytało i czyja to sprawka (nadawcy czy kablówki) to nie mam pojęcia ;)
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#37

Post autor: michal » (śr) 09 cze 2010, 9:19

Nie znam się dokładnie na tych sprawach, ale od kilku dni (o czym już pisałem) TVP1 i TVP2, gdy nadają program w formacie 16:9, obraz w telewizorach 4:3 jest rozciągnięty wzdłuż (do góry i na dół). W telewizorach 16:9 natomiast jest ładnie dopasowany na całym ekranie bez czarnych pasów. Dotychczas w obu typach telewizorów przy formacie 16:9 były pasy na górze i na dole, chyba, że w 16:9 ręcznie się rozciągnęło do 16:9, to wtedy był na całym ekranie.

Piszę o sygnale z satelity i w kablówkach, które biorą stamtąd sygnał, w nadawaniu naziemnym wszystko jest po staremu. Czy to oznacza, że TVP uznała, że dla sygnału cyfrowego (czyli jak ktoś ma kablówkę lub satelitę) to telewizor 16:9 to już jest standard? Błąd.
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

zielarz155
Popisał/a już trochę
Posty: 565
Rejestracja: (ndz) 04 maja 2008, 13:20
Lokalizacja: Z takiego zadupia, że nawet nie będę pisał ;P
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#38

Post autor: zielarz155 » (śr) 09 cze 2010, 22:48

Niby na satelicie i w kablówkach nadają w 16:9, ale loga dopasować nie umieją :/ A rozwiązanie jest bardzo proste - na pewno niektórzy zauważyli, że miedzy reklamami a programem obraz jest przez chwile powiększony w pionie, dopiero później włączany jest letterbox. Aby logo zachowywało proporcje (nie było spłaszczone), również jest rozciągnięte pionowo. A wystarczy zamiast rozciągać je pionowo zwężać je w poziomie - logo zachowa proporcje, a przy tym nie będzie takie wielkie. Obecnie jest ogromne jak stodoła i na panoramicznych telewizorach okropnie to wygląda.
A skoro jesteśmy już przy tematyce logotypów, to nie rozumiem, dlaczego w niektórych programach w 16:9 logo jest ustawione tak jak do 4:3. Rozumiem, że program może być w 4:3 i mieć nałożone czarne pasy, ale logo przecież można "ręcznie" ustawić niżej. Robili tak podczas łączeń z TVP Info po katastrofie smoleńskiej, zresztą podczas Wiadomości logo "skakało" z góry na dół i odwrotnie.
michal pisze:Czy to oznacza, że TVP uznała, że dla sygnału cyfrowego (czyli jak ktoś ma kablówkę lub satelitę) to telewizor 16:9 to już jest standard? Błąd.
Większość tunerów satelitarnych i kablowych rozpoznaje sygnał 16:9 i odpowiednio go konwertuje. Zresztą większość telewizorów 4:3 ma funkcje letterbox.

Kpc21
Coś z niego/niej będzie
Posty: 336
Rejestracja: (pt) 01 sie 2008, 17:22
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#39

Post autor: Kpc21 » (pt) 18 cze 2010, 21:23

Nie spotkałem się z tunerem, który by nie potrafił.

Potrafi to nawet większość telewizorów z tunerami analogowymi, tyle że wraz z sygnałem naziemnym musi być nadawany sygnał tzw. PALplus.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...

Wlocek369
Chipsy przyszły
Posty: 82
Rejestracja: (wt) 16 lis 2010, 11:38
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Bydgoszcz
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#40

Post autor: Wlocek369 » (pt) 18 maja 2012, 12:31

W klasycznej telewizji aby znależć odpowiednią stację należy przeszukać pasmo do czasu aż nie odnajdzie się potrzebnej stacji albo po prostu w ustawieniach wpisuje się częstotliwość lub kanał na którym program jest emitowany.
A jak to wygląda w przypadku standardów DVB-T i C gdzie na odpowiedniku starego kanału (8 Mhz) może być emitowanych średnio do 8 programów jednocześnie, i jak wtedy można na żądanym kanale telewizora zaprogramować odpowiedni program.

ODPOWIEDZ