Forum archiwalne. Bieżąca dyskusja o mediach dostępna na forum.media2.pl, archiwalne materiały wideo na tv.janpogocki.pl

Wasze Telewizje kablowe

Rozmowy o stacjach komercyjnych Polski, Europy i Świata.
Awatar użytkownika
Ania
Przyjaciel
Posty: 5544
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 14:53
Lokalizacja: Roswell :)
Kontakt:

Wasze Telewizje kablowe

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#1

Post autor: Ania » (wt) 10 sty 2006, 2:49

Jakie macie kablówki ? i pakiet programowy :D ?
Co byście do tego pakietu dodali a co wyrzucili ?

Ja więc jestem posiadaczką złotego pakietu TK Vectra :]

UKŁAD KANAŁOWY TK VECTRA


kanał MHZ program język

S03 127,25TV 5 francuski
S04 135,25 TV 4 polski
S05 143,25 TVN SIEDEM polski
S06 151,25 TVN polski
S07 159,25 INFO VECTRA TXT planszowy
S08 167,25 POLSAT polski
K06 175,25 TVP 3 REGIONALNA Katowice polski
K07 183,25 TV POLONIA polski
K08 191,25 TELEREKLAMA TXT planszowy
K09 199,25 TVP 2 polski
K11 215,25 TVP 1 polski
S09 231,25 HBO - KODOWANY polski (mam odkodowany :P )
S10 239,25 TELE 5 polski
S11 247,25 ITV polski
S12 255,25 RTR PLANET rosyjski
S13 263,25 RTL niemiecki
S14 271,25 VIVA niemiecki
S15 279,25 VIVA 2 niemiecki
S16 287,25 POLSAT SPORT polski
S18 303,25 EURONEWS angielski
S20 319,25 CANAL + - kodowany polski
S21 327,25 DEUTSCHE WELLE niemiecki
S24 351,25 MTV HITS angielski
S25 359,25 MTV BASE angielski
S26 367,25 MTV POLSKA polski
S27 375,25 BBC WORLD angielski
S28 383,25 TVN TURBO polski
S29 391,25 MTV CLASSIC polski
S30 399,25 POLSAT 2 polski
S31 407,25 TV TRWAM polski !!!
S32 415,25 MANGO 24 polski !!!
S34 431,25 Kino POLSKA polski
S35 439,25 EXTREME SPORTS CHANNEL polski
K22 479,25 NATIONAL GEOGRAFIC CHANNEL polski
K24 495,25 ANIMAL PLANET polski
K26 511,25 ALE KINO! polski
K27 519,25 VIVA PL polski
K28 527,25 TVN 24 polski
K29 535,25 JETIX polski
K30 543,25 TVN Meteo polski
K32 559,25 PLANETE polski
K33 567,25 POLSAT SPORT polski
K34 575,25 TV PULS polski
K35 583,25 CLUB polski
K42 639,25 CANAL+ FILM - kodowany polski
K43 647,25 DISCOVERY SCIENCE polski
K44 655,25 DISCOVERY CIVILISATION polski
K45 663,25 DISCOVERY TRAVEL & LIVING polski
K46 671,25 REALITY TV polski
K49 695,25 JETIX PLAY polski
K50 703,25 EUROSPORT polski
K51 711,25 DISCOVERY CHANNEL polski
K55 743,25 VIASAT HISTORY polski
K56 751,25 CANAL+ SPORT - kodowany polski
K57 TVN STYLE polski
k 58 VH1

niebieskim kolorem oznaczyłam stacje które chciała bym wywalić z kablówki :D
przy 2 postawiłam jeszcze dodatkowo wykrzykniczki :x
Natomiast chciała bym mieć w kablówce Discovery, Cartoon network, Sky News, CNN i BBC Prime
^@^
Obrazek

tobi
Niezły jeden
Posty: 1151
Rejestracja: (ndz) 27 lut 2005, 16:13
Lokalizacja: Wawa/ kiedyś Olsztyn

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#2

Post autor: tobi » (śr) 11 sty 2006, 4:42

Aniu
też mam tu w Olsztynie VECTRE
chciałem zauważyć, że MTV Classic(obecnie zastąpiona została VH1) więc niemożlwie jest byś ją odbierała , bo zwyczajnie stacji tej nie ma. Sygnowana jest ona logiem i marką VH1 obecnie.
No i mam Discovery Channel zwykły.
Mi brakuje kanału filmowego EuropaEuropa(ale nigdzie nie ma chyba poza siecią Aster, że jednocześnie są dostępne kanały AleKino i EuropaEuropa) oraz kanału TVP Kultura. A tak to jest ok, cieszy mnie duża ilość kanałów muzycznych, o modzie (Ftv, Style, Club)

No oprócz EuropaEuropa mogli by ddoać 4fun.tv i PolsatZdrowieiUroda.


Ale i tak nie mam czasu za bardzo na tv, a jak już to oglądam TVN24 lub TVP1, TVNStyle czy AleKino.

Awatar użytkownika
Ania
Przyjaciel
Posty: 5544
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 14:53
Lokalizacja: Roswell :)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#3

Post autor: Ania » (śr) 11 sty 2006, 15:01

ja mam 4funtv nie mam za to własnie Discovery zwykłego :(
^@^
Obrazek

Awatar użytkownika
Ania
Przyjaciel
Posty: 5544
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 14:53
Lokalizacja: Roswell :)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#4

Post autor: Ania » (pt) 10 mar 2006, 1:20

Moja ulubiona kablówka dzisiaj włączyła AXN :x

Bardzo się z tego ciesze zastanawia mnie tylko czy nie mogła tego zrobić zanim nadano 7 odcinków zagubionych ??? :/
^@^
Obrazek

tobi
Niezły jeden
Posty: 1151
Rejestracja: (ndz) 27 lut 2005, 16:13
Lokalizacja: Wawa/ kiedyś Olsztyn

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#5

Post autor: tobi » (pt) 10 mar 2006, 9:05

to skoro jesteś w Vectrze i Tobie włączono AXN, to może i Vectra Olsztyn może ma, albo będzie może mieć
ja Już jestem szczęśliwym abonentem warszawskiej Aster i jestem zadowolony
czy ta sieć ma cyforową jakość obrazu, czy mi się zdaje, bo na tym samym telewizorku kanały TVP widzew jakości w jakiej NIGDY w Vectrze nie miałem

poza tym AXN, tam nie ma nic co by mnie interesowało

And
Popisał/a już trochę
Posty: 430
Rejestracja: (czw) 23 lut 2006, 18:27

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#6

Post autor: And » (śr) 26 lip 2006, 23:57

Czy moglibyście mi powiedzieć, jak w innych sieciach kodowane jest HBO ??
Bo na przykład u mnie wygląda to tak:
Obrazek
A w związku z tym, nawet jeśli operator akurat "zapomni" odkodować program, to i tak nie jest to wielki problem, bo na upartego można oglądać też kodowane, a poza tym odkodowanie samemu nie stanowi zbyt dużego problemu :DD
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony (sob) 23 sie 2008, 13:06 przez And, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ania
Przyjaciel
Posty: 5544
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 14:53
Lokalizacja: Roswell :)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#7

Post autor: Ania » (czw) 27 lip 2006, 13:37

No u mnie w vectrze sa czarno białe pasy jak i na cancal + przez które nieśmiało przedziera sie skaczacy obraz :D takze nic sie nie da obejrzeć :D
U Ciebie widze obraz prawie ok a dzwiek ?

A jaka masz kablowke ?
^@^
Obrazek

And
Popisał/a już trochę
Posty: 430
Rejestracja: (czw) 23 lut 2006, 18:27

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#8

Post autor: And » (czw) 27 lip 2006, 15:34

Znaczy jest tak, jak tutaj ??
W HBO dźwięk u nas jest normalny, tzn. nie jest w ogóle kodowany :x
A jest to taka mała, osiedlowa kablówka (stowarzyszenie mieszkańców). Ale abonament mamy, jak w dużych, prywatnych sieciach, dlatego mam tylko średni pakiet, w którym nic nie ma :/ A prezes ostatnio poinformował na zebraniu, że teraz trzeba będzie do ceny doliczyć jeszcze VAT, więc będzie jeszcze drożej :x
Natomiast zarząd funduje sobie premie po 10 złotych, bo jest bardzo zadowolony ze swojej pracy :] :foch:

Awatar użytkownika
Ania
Przyjaciel
Posty: 5544
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 14:53
Lokalizacja: Roswell :)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#9

Post autor: Ania » (czw) 27 lip 2006, 19:13

Tak and jest prawie jak na tym obrazku tylko jasniej :D a canal + mam identyczny :)
^@^
Obrazek

And
Popisał/a już trochę
Posty: 430
Rejestracja: (czw) 23 lut 2006, 18:27

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#10

Post autor: And » (pn) 14 sie 2006, 20:38

Dzisiaj byłem u babci, a babcia ma TOYĘ. Co prawda tylko pakiet podstawowy, ale mają jakieś strasznie słabe filtry, bo przebija prawie połowa kanałów z wyższego pakietu :D Oczywiście trochę śnieży, ale nie wymagajmy cudów :D
Korzystając z okazji, że TOYA poskąpiła pieniędzy na te filtry, zerknąłem sobie na kanały, których u mnie nigdy nie było :D Np. Podróże.tv, ale przede wszystkim koreański ARIRANG. Super :D Lektorka chyba przyjechała prosto z BBC (ciekawe tylko, czy z własnej woli...). Oczywiście Korea - kraj ludzi szczęśliwych, gdzie wszystkim żyje się dostatnio :D Taki przynajmniej obraz wyłaniał się z tego programu :D Kobiety w ludowych strojach, uśmiechnięci ludzie... Poprostu super :D

and pisze:Natomiast zarząd funduje sobie premie po 10 złotych, bo jest bardzo zadowolony ze swojej pracy
Oczywiście tu miało być 10 tysięcy złotych :x Pieniędzy na wykupienie nowych kanałów już niestety nie wystarcza :]


A Aniu: czy jak u Was HBO i C+ są tak samo kodowane, to można wykupić samo HBO, bez C+, albo odwrotnie, czy trzeba od razu wszystko?
(bo chyba o to w końcu nie spytałem) ;)
Ostatnio zmieniony (czw) 21 sie 2008, 22:56 przez And, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ania
Przyjaciel
Posty: 5544
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 14:53
Lokalizacja: Roswell :)
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#11

Post autor: Ania » (wt) 15 sie 2006, 14:16

Osobno sie wykupuje ;)
Nie wiem jak jest z Canal + bo nie miałam nigdy ale do HBO jest taki kabel specjalny który trzeba oddac jak sie rezygnuje i jakoś odchodzi to od tej złączki z kablówki do telewizora :)

Kosztuje coś koło 29 zł

A kablówke mamy w takich pudełkach na scianie na klatce i jak sie dorobi klucz patentowy to można otworzyć i za darmo włączyć :x

Arirang jest świetny kiedyś mieliśmy niestety juz nie ma :/
^@^
Obrazek

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#12

Post autor: michal » (wt) 23 lis 2010, 11:08

Odkopuję stary temat, bo mam taką ciekawostkę z mojej katowickiej (a właściwie siemianowickiej) kablówki. W TVP2 dotychczas miałem okienko warszawskie (z emisji satelitarnej, podobnie jak TVP1). Od kwietnia 2010 przy formacie 16:9 przestały się pojawiać czarne pasy w telewizorach 4:3 (format 16:9 jest ściśnięty w poziomie i rozszerzony w pionie do 4:3, ale z czasem można się do tego przyzwyczaić). Zmiana ta była zresztą zależna od TVP i dotyczy całego kraju. Zresztą pisałem już o tym. Od jesieni pojawił się kolejny problem - zdarzały się godziny, a nawet całe dni, gdzie fonia do wizji była opóźniona o ok. 1 sekundę. Dotyczyło to zwłaszcza TVP2, ale sporadycznie też TVP1. W kablówce powiedzieli, że wiedzą o tych problemach i planują zmienić nadajnik, ale to trochę potrwa. Byłem pewien, że pojawi się w związku z tym naziemny obraz z Katowic. Spodziewanej zmiany nadajnika dokonali na początku listopada, ale teraz mam w TVP2 okienko TVP Łódź ! , sygnał jest bez Telegazety, a pozycje 16:9 ponownie są z czarnymi pasami. Sygnał TVP1 pozostał bez zmian.

Skąd TVP2 z TVP Łódź w Katowicach? Zapewne dlatego, że w zakresie telewizji cyfrowej współpracują z łódzką TV Toya. Tylko w jaki sposób jest dosył?

***

I jeszcze jedno. Na moim osiedlu jest też dostępna oferta cyfrowej telewizji kablowej Jambox. W szczegółowym wykazie kanałów jest napisane, że TVP Info jest oferowana jednocześnie w siedmiu wersjach lokalnych dla wszystkich abonentów bez względu na miejsce zamieszkania (obok jest podany numer kanału w dekoderze):

- TVP Info z TVP Warszawa (kanał 280)
- TVP Info z TVP Katowice (kanał 281)
- TVP Info z TVP Łódź (kanał 282)
- TVP Info z TVP Gdańsk (kanał 283)
- TVP Info z TVP Poznań (kanał 284)
- TVP Info z TVP Lublin (kanał 285)
- TVP Info z TVP Kraków (kanał 286).

Naprawdę ciekawa oferta dla wielbicieli programów lokalnych TVP :) Szkoda, że nie ma wszystkich 16 oddziałów :D

No i jak w poprzednim przypadku też się zastanawiam jak to trafia do jednej paczki. Chyba przez Internet z każdego regionu przesyłają lokalny sygnał do jakiejś centrali, bo przecież na satelicie tych oddziałów nie ma (chyba, że się mylę?).
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

Wlocek369
Chipsy przyszły
Posty: 82
Rejestracja: (wt) 16 lis 2010, 11:38
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Bydgoszcz
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#13

Post autor: Wlocek369 » (wt) 23 lis 2010, 22:39

Faktycznie masz rację, skoro dają aż 7 oddziałów TVP Info, to dlaczego nie mogą dać już wszystkich 16.
Ale w praktyce posiadanie teraz nawet tylko kilku oddziałów TVP info (wcześniej TVP3 oraz TVP [nazwa okręgu] )jest bez sensu, skoro 90% programu jest jednakowe. Kiedyś było inaczej bo tylko ok 40% programu było jednakowe i to były głównie filmy i programy edukacyjne a reszta to informacje typowo lokalne.

Z tego co mi wiadomo na satelicie jest tylko TVP Info w wersji Warszawskiej (no chyba że ja też się mylę)

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#14

Post autor: michal » (śr) 24 lis 2010, 9:11

Wlocek369 pisze:Faktycznie masz rację, skoro dają aż 7 oddziałów TVP Info, to dlaczego nie mogą dać już wszystkich 16.
Popatrzyłem na ich zasięg i działają głównie w tych 7 województwach, ale są też w kilku miastach lubuskiego czy dolnośląskiego. Może z czasem będą wraz zasięgiem poszerzać ofertę programów lokalnych.
Wlocek369 pisze:Ale w praktyce posiadanie teraz nawet tylko kilku oddziałów TVP info (wcześniej TVP3 oraz TVP [nazwa okręgu] )jest bez sensu, skoro 90% programu jest jednakowe. Kiedyś było inaczej bo tylko ok 40% programu było jednakowe i to były głównie filmy i programy edukacyjne a reszta to informacje typowo lokalne.
To prawda, ale na dekoderze kanałów jest sporo (pewnie 999), a sygnał mogą rozwszechniać za darmo. Uważam, że jest to bardzo dobry pomysł, zresztą ja to bym się nie obraził jakbym miał nawet 16 wersji Dwójki :)
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#15

Post autor: michal » (pt) 18 lut 2011, 10:01

Od kilku dni mam nowy pożyczony telewizor, który przez ładnych kilka lat był nieużywany, a jak był uzywany to wpięty był do sygnału UPC. Odbiornik ten ma już możliwość nadawania nazw kanałom. Oprócz obecnych ustawione są tam takie kanały jak Wizja Sport, Wizja TV czy takie stare arcydzieła jak N3, ARD, ZDF czy 3 Sat. Ostatni raz był zatem używany gdzieś w latach 2000/2001. Jeden z kanałów jest nazwany "RFLAK". Macie jakiś pomysł co to było?
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

ODPOWIEDZ