Forum archiwalne. Bieżąca dyskusja o mediach dostępna na forum.media2.pl, archiwalne materiały wideo na tv.janpogocki.pl

Polonia - pierwszy kanał tematyczny TVP!

Kanał dla Polaków mieszkających poza granicami kraju.
viper
Master user
Posty: 2209
Rejestracja: (śr) 16 lis 2005, 15:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Polonia - pierwszy kanał tematyczny TVP!

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#1

Post autor: viper » (wt) 10 kwie 2007, 16:24

Tak naprawdę to TV Polonia była pierwszym kanałem "wyspecjalizowanym" TVP, stworzonym z myślą o Polakach mieszkających za granicą. Zgadzacie się z tym?
Telewizja publiczna jaka jest, każdy widzi...

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

Re: Polonia - pierwszy kanał tematyczny TVP!

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#2

Post autor: michal » (śr) 11 kwie 2007, 22:01

Ja się nie zgadzam. Dla mnie to jest jednak kanał ogólny. Równie dobrze wtedy kanałem tematycznym może być TV Katowice wyspecjalizowana w tworzeniu programów dla Śląska i Zagłębia. I tak samo inne regionalne.
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

viper
Master user
Posty: 2209
Rejestracja: (śr) 16 lis 2005, 15:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#3

Post autor: viper » (śr) 02 maja 2007, 20:20

Czy są jakieś audycje, których brakuje w TV Polonia? Są programy informacyjne dla Polaków za granicą, programy rozrywkowe, polskie filmy i seriale...
Telewizja publiczna jaka jest, każdy widzi...

kotek
Chipsy przyszły
Posty: 6
Rejestracja: (wt) 20 maja 2008, 16:09

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#4

Post autor: kotek » (ndz) 22 cze 2008, 4:00

Dziadostwo!!!
Gdybym mial tylko ten jeden polski kanal w USA to by nie bylo co ogladac
hello

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#5

Post autor: michal » (wt) 04 lis 2008, 9:18

TV Polonia podobnie jak TVP Info reklamuje się w Internecie na portalu Interia.pl

Obrazek

Obrazek

Obrazek
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

TVPowski
Chipsy przyszły
Posty: 23
Rejestracja: (wt) 23 gru 2008, 9:34

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#6

Post autor: TVPowski » (śr) 08 kwie 2009, 14:16

Kiedys w TV Polonia, było coś takiego, że angielskie napisy były tylko w teletekscie. Warto wiedzieć, że w nim także były napisy niemieckie.

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#7

Post autor: michal » (śr) 08 kwie 2009, 19:14

Te niemieckie były emitowane bardzo krótko, a angielskie wcale nie aż tak długo. Szybko weszła wersja telewizyjna, a przez jakis czas napisy były i tam, i tam (oczywiście nie dla tej samej audycji). Angielskie napisy były na stronie 888, a niemieckie jak dobrze pamiętam na 889.
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

Kpc21
Coś z niego/niej będzie
Posty: 336
Rejestracja: (pt) 01 sie 2008, 17:22
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#8

Post autor: Kpc21 » (ndz) 03 maja 2009, 23:41

A dlaczego napisy angielskie w czasie seriali itp. nadawane są razem z obrazem, a nie w telegazecie? Tak by było rozsądniej.

Swoją droga na angielski mogłyby być tłumaczone wszystkie programy (najlepiej łącznie z \\'), nie tylko seriale :)
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...

TVPowski
Chipsy przyszły
Posty: 23
Rejestracja: (wt) 23 gru 2008, 9:34

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#9

Post autor: TVPowski » (wt) 05 maja 2009, 15:01

A co będzie gdy będzie opatrzony w napisy angielskie z polskie listy dialogowej dubbingu filmu amerykańskiego, czy brytyjskiego... TOTALNA GŁUPOTA! A tak mówiąc w teletekscie też były białoruskie napisy, niestety opatrzył się w nie program Wiadomości i też bardzo krótko. Napisy był tak jakby z alfabetem łaciński, nie cyrylicą. Zostały umieszczone w stronie 775.

Haello
Popisał/a już trochę
Posty: 416
Rejestracja: (czw) 25 gru 2008, 17:40
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Łódź
Lokalizacja: Buczaczo
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#10

Post autor: Haello » (sob) 09 maja 2009, 10:36

Kpc21 pisze:A dlaczego napisy angielskie w czasie seriali itp. nadawane są razem z obrazem, a nie w telegazecie? Tak by było rozsądniej.

Swoją droga na angielski mogłyby być tłumaczone wszystkie programy (najlepiej łącznie z \\'), nie tylko seriale :)
1.Nie wszystkie "telewizornie" mają możliwość odbierania teletextu.
2.Z tym się zgadzam.
http://www.youtube.com/user/Haello07 Wchodźcie i oglądajcie!

zielarz155
Popisał/a już trochę
Posty: 565
Rejestracja: (ndz) 04 maja 2008, 13:20
Lokalizacja: Z takiego zadupia, że nawet nie będę pisał ;P
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#11

Post autor: zielarz155 » (śr) 13 maja 2009, 18:02

U mnie na satelicie nie ma teletekstu, u mojej babci w kablówce też nie (chyba kablówka ciągnie Polonię z satelity :x )

Haello
Popisał/a już trochę
Posty: 416
Rejestracja: (czw) 25 gru 2008, 17:40
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Łódź
Lokalizacja: Buczaczo
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#12

Post autor: Haello » (sob) 16 maja 2009, 20:05

RAI nadaje napisy przez dekoder i to jest bardzo dobre rozwiązanie. Mało tego- kwestie różnych osób, są na różne kolory.
http://www.youtube.com/user/Haello07 Wchodźcie i oglądajcie!

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#13

Post autor: michal » (sob) 16 maja 2009, 20:36

Haello pisze:Mało tego- kwestie różnych osób, są na różne kolory.
W naszej Telegazecie też na samym początku tak było.
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

Haello
Popisał/a już trochę
Posty: 416
Rejestracja: (czw) 25 gru 2008, 17:40
Płeć: Mężczyzna
Ośrodek: TVP3 Łódź
Lokalizacja: Buczaczo
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#14

Post autor: Haello » (ndz) 17 maja 2009, 13:39

And pisze: TVP jak na razie nie dorobiła się jeszcze nawet EPG na swoich kanałach, a ty od nich wymagasz nadawania napisów w DVB :x
U mnie akurat EPG jest, tyle że na jednym z dekoderów programy są z wyprzedzeniem, czyli że jeżeli jest teraz Pogoda, to w EPG pisze Ranczo.

Ej widzę że zaczynamy schodzić z tematu.
http://www.youtube.com/user/Haello07 Wchodźcie i oglądajcie!

Awatar użytkownika
TinkiWinki
Przyjaciel
Posty: 1584
Rejestracja: (ndz) 17 cze 2007, 23:19

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#15

Post autor: TinkiWinki » (czw) 13 sie 2009, 19:26

W 2008 TVP Polonia "kosztowała" TVP 53,7 mln zł.
http://www.tvp.pl/o-tvp/centrum-prasowe ... -politykow
ʎuuɥoɾ s,ǝɹǝɥ
Jestem osobom żartobliwom ... a co do kobiet i mężczyzn ... ja lubię po prostu ludzi. A to że żartuję to po prostu dlatego żebyśmy wszyscy smutni nie chodzili ...

ODPOWIEDZ