Nie odwiedza????Kurcze szkoda że koleżanka AM już nas nie odwiedza
Fakt, że może wtedy zareagowałam na to zbyt histerycznie, ale miałam ku temu pewien powód, ale teraz wszystko jest ok i nawet mi się to spodobało i jak fajnie Asia tam wyglądała...A poza tym jak tam szła to wiedziała że tam będzie multum tych pismaków i paparazzi...
W gruncie rzeczy to ja nie mam aż tak bezkrytycznego stosunku do nich, ale akurat oni mi się spodobali i tyle. Byli dal mnie czymś w rodzaju odtrutki na pewne osoby, i za to ich w zasadzie lubie, no i moim zdaniem jakoś się wyróżniają na tle innych znanych osób.Eh Asia Maria podziwiam twój bezkrytyczny stosunek do Aśki ja już to rpzerabiałam i teraz troszke inaczej patrzę Co nie oznacza oczywiście że Aśki nie lubię
przeciwnie bardzo mi się tu spodobało i wcale nie zamierzam się z nim rozstawać
Ja też ich włąsnie za to lubięW gruncie rzeczy to ja nie mam aż tak bezkrytycznego stosunku do nich, ale akurat oni mi się spodobali i tyle. Byli dal mnie czymś w rodzaju odtrutki na pewne osoby, i za to ich w zasadzie lubie, no i moim zdaniem jakoś się wyróżniają na tle innych znanych osób.
Joanna Czechowska, znana z paradokumentalnego serialu W11 Wydział Śledczy telewizji TVN, to nie aktorka, ale prawdziwa policjantka, która przez wiele lat pracowała w sekcji kryminalnej i zajmowała się przestępczością narkotykową.
Policjantką chciała być od zawsze. Gdy inne dziewczynki marzyły o karierze piosenkarki, Czechowska fantazjowała, że może strzelać i nosić broń. W tym przypadku pozory mylą, bo gwiazda W11 to krucha blondynka. Tymczasem pod delikatną fizjonomią kryje się twarda kobieta. Jej marzenia o pracy w policji nie spełniłyby się, gdyby nie zmiana ustroju w 1989 r.
- Do milicji bym nie poszła. Wiadomo, czym się zajmowali i jaki był status społeczny milicjanta - mówi.
Kobieta ma trudniej
Czechowska rozpoczęła pracę w policji w 1991 r. Pomyślnie przeszła rekrutację i trafiła do Szkoły Oficerskiej w Szczytnie. W tym czasie kobiety-policjantki to była rzadkość.
- Kobieta ma trudniej w policji. Ale ja chciałam spełnić swoje marzenia i nie zamierzałam się łatwo poddać. Na początku lat dziewięćdziesiątych nikt nie traktował poważnie posterunkowego kobiety, ale później to się stopniowo zmieniało i dziś jest już pod tym względem zdecydowanie lepiej. Młodsze ode mnie koleżanki na pewno nie mają takich problemów, jak ja - twierdzi.
Na szkole oficerskiej nie skończyła swojej edukacji. Chciała w swoim CV mieć jeszcze studia "świeckie". Wybrała podyplomowe studia politologiczne.
Filmowe pościgi
Policjanci, którzy pamiętają Joannę Czechowską z pierwszych lat pracy w policji, wspominają, że była ambitna, uparta, bystra i bezkompromisowa.
- Ta bezkompromisowość nie zawsze podobała się przełożonym, bo Aśka nie zawsze potrafiła zachować kamienną twarz w obliczu absurdalnego rozkazu. Nigdy jednak nie miała problemów z dyscypliną - wspomina jeden z krakowskich policjantów.
Czechowska szybko awansowała w policyjnej hierarchii. Pracując w sekcji kryminalnej krakowskiej komendy miejskiej, nie mogła narzekać na brak wrażeń. Przyznaje, że niemal codziennie w pracy podejmowała duże ryzyko, a jej życie i zdrowie wielokrotnie było zagrożone.
- Praca w policji zawsze wiąże się z ryzykiem. Lęk o siebie, o kolegów, adrenalina. To wszystko wliczone jest w etat - mówi.
Ta drobna kobieta zatrzymała wielu groźnych przestępców. Szczegółów nie może jednak zdradzić ze względu na tajemnicę zawodową.
- Podczas policyjnej akcji nie czuje się stresu. Trzeba intuicyjnie zareagować na to, co się dzieje. Stres przychodzi później - twierdzi. - Policjanci muszą sobie z tym radzić - dodaje.
A policjanci radzą sobie różnie. O czym świadczą telewizyjne seriale telewizyjne ze sfrustrowanymi komisarzami w roli głównej.
Bez powrotu
Czechowskiej daleko do stereotypu funkcjonariusza. Pracując w policji, doszła do stopnia nadkomisarza sekcji kryminalnej i pełniła obowiązki zastępcy naczelnika sekcji. Biorąc pod uwagę jej wiek, to naprawdę duże osiągnięcie.
W serialu W11 jest policjantką sekcji dochodzeniowo-śledczej.
- W telewizji wszystko wygląda inaczej niż w życiu. Gdyby sfilmować pracę w dochodzeniówce, nikt by nie chciał tego oglądać. To żmudna, długotrwała i bardzo ciężka praca - wyjaśnia.
Śledztwa w rzeczywistości nie trwają 2-3 dni, ale wiele tygodni. Policja nie ma takich możliwości technicznych, jak funkcjonariusze telewizyjni, a obostrzenia prawne utrudniają lub uniemożliwiają podjęcie większości działań, które możemy oglądać w W11. Przykład? W serialu wszyscy policjanci mają dostęp do komputerów, w rzeczywistości wielu wciąż ma do dyspozycji jedynie maszyny do pisania.
W jaki sposób policjantka stała się serialową gwiazdą? Czechowska wystartowała w castingu do serialu W11 Wydział Śledczy i wygrała go.
- Długo żałowałam, że odeszłam z pracy, którą do dziś kocham, ale takie jest życie. Policjanci nie zarabiają tyle, co aktorzy seriali - wyjaśnia.
Mateusz Lubiński
# Pierwsze pieniądze zarobiłam...
W policji.
# Pierwsze zarobione pieniądze wydałam na...
Na perfumy.
# Moja praca...
Dużo stresu, ale i przyjemności.
# Za kilka lat...
Mam nadzieję dalej pracować tu, gdzie pracuję.
# Gdybym nie robiła tego, co robię...
Zostałabym dziennikarką.
# Nie lubię, gdy w pracy...
Mam do czynienia z chamstwem.
# Mój ulubiony program...
TVN24.
# Chciałabym wziąć udział w szkoleniu...
Dającym uprawnienia instruktora fitness.
# Od pracy odpoczywam...
Na spacerze z psem.
# Ostatnio czytam...
"Antybaśnie" Marcina Wolskiego.
# Mój ulubiony kolor...
Nie mam ulubionego koloru.
# W pracy jestem...
Perfekcjonistką.
# Mój cel to...
Własny dom.
No, jasne, że to bardzo inteligentna kobietaNa pewno jest inteligentna zobacz jakie studia wybrała :-D i jaką Tv ogląda
Dobrze, że nie TVPiS...
Co do tego trendu na szczupłe itp to tez mi się to nie podoba, bo owszem wysportowana szczupła sylwetka jest super. I np Aśce tylko pozazdrościć figury. Ale nie można być anorektycznym...
No ,jest przykładem tego, że można ślicznie wyglądać( ale nie pretensjonalnie,bo ona jest w przeciwieństwie do niektórych bardzo oryginalna jeśli chodzi o stroje itp.) a jednocześnie być bardzo inteligentną, oczytaną osobą i z niej w tym przypadku staram się brać przykład.ale też o umysł i to się liczy![]()
:brawo:Aha jeszcze jedno: muszę powiedzieć że udzial Seby w beznadziejnym moim zdaniem programie "Projekt plaża" mną po prostu wstrząsnął
Dziekuje bardzo:brawo:![]()
![]()
![]()
Mnie on tam nie przeszkadza, narazie oglądanie w11 z nim jest trochę dziwne, ale musi upłynąć sporo czasu żeby się przyzwyczaić.A co do oglądalności to mnie odstrasza od w11 nowy