Forum archiwalne. Bieżąca dyskusja o mediach dostępna na forum.media2.pl, archiwalne materiały wideo na tv.janpogocki.pl

TVP KATOWICE

Jesteś u siebie! Kanał wspólny 16 ośrodków regionalnych, z pasmami lokalnymi.
Awatar użytkownika
Ania
Przyjaciel
Posty: 5544
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 14:53
Lokalizacja: Roswell :)
Kontakt:

TVP KATOWICE

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#1

Post autor: Ania » (ndz) 13 lis 2005, 19:21

http://www.bme.pl/realizacje-tv.php

tutaj strona internetowa firmy która robiła całą oprawę tvp 3 Katowice :D
Ostatnio zmieniony (czw) 01 sty 1970, 1:00 przez Ania, łącznie zmieniany 2 razy.
^@^
Obrazek

Awatar użytkownika
ArO
Przyjaciel
Posty: 827
Rejestracja: (wt) 01 mar 2005, 0:57
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#2

Post autor: ArO » (pt) 30 gru 2005, 16:00

Obrazek

Coś takiego apropos TVP Katowice. :)

A jak to jest z tą Eweliną Kopic? Ja jestem przekonany, że w TVP Katowice parę razy widziałem ją podpisaną Ewelina Kopić, a teraz nagle ktoś zabrał jej ogonek znac tego "ć". Czy ja się mylę czy wykonano taki zabieg z jej nazwiskiem wprowadzając ją na ogólnopolską antenę?

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#3

Post autor: michal » (pt) 30 gru 2005, 17:44

Dla mnie jakoś zawsze była Kopic. A sięgam pamięcią daleko przed wprowadzeniem na ogólnopolską antenę. Ale może masz rację?
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

Awatar użytkownika
ArO
Przyjaciel
Posty: 827
Rejestracja: (wt) 01 mar 2005, 0:57
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#4

Post autor: ArO » (pt) 30 gru 2005, 18:02

Nie no skoro Ty mówisz, ze Kopic była dużo wcześniej przed tym jak pojawiła się w Dwójce to pewnie ja się mylę. Tak jakoś mi się wydawało. W sumie taka zmiana przecież jest możliwa. Kopić tak jakoś się kojarzy może trochę dziwnie, jest mało medialne. Kopic inaczej jednak brzmi.

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#5

Post autor: michal » (śr) 08 lut 2006, 19:39

Hanna Blokesz to nowa prezenterka katowickich Aktualności. Jak ktoś nie widział to polecam internet (na razie jeszcze nie ma) albo dzisiejsze wydanie wieczorne o 21:45. Podobno kilka dni temu już była na wizji, ale nie mam pewności, bo moi rodzice nie zwracają na to uwagi i mogli ściemniać.

Niestety znowu jest to wg mnie nietrafiony wybór. Jest przestraszona (wielkie oczy), zestresowana, widać jak lata oczkami po prompterze, a podczas łączeń, których dziś było sporo, jest bardzo nienaturalna. Ma tam powpisywane te ostatnio bardzo modne wstawki typu "witaj", "powiedz", wywoływania imienne, a ona to po prostu czyta jak informację. I tak samo bezpłciowo czyta pytania. Beznadziejny daje to efekt.

Oprócz tego za wcześnie zagląda na podgląd. Jest jednym słowem nienaturalna. Uroda taka sobie, pewnie komuś tam się będzie podobać, ale mi niezbyt.

Wcześniej pracowała w raciborskim radiu Vanessa. A w TVP Katowice pracuje chyba od stycznia, bo na stronach katowickiej TVP jest ślad po jej reportażach.



Śmieszna sytuacja była podczas łączenia Żerdzińską. Po rozmowie z policjantem zawiał wiaterek i żegnała się już z włosami przed nosem. Sympatycznie to wyglądało. :)
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

Awatar użytkownika
ArO
Przyjaciel
Posty: 827
Rejestracja: (wt) 01 mar 2005, 0:57
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#6

Post autor: ArO » (śr) 08 lut 2006, 22:23

michal pisze:mam pewności, bo moi rodzice nie zwracają na to uwagi i mogli ściemniać.
Była. Kilka dni temu mówiłem faustusowi, że jakaś nowa prezenterka flesza prowadziła. Czekalismy na nią o 18:00, ale była Świdzińska. Jak ją zlapie jutro to zrobie capsa. :)

Martin
Niezły jeden
Posty: 1127
Rejestracja: (ndz) 26 mar 2006, 22:42
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#7

Post autor: Martin » (pt) 26 maja 2006, 10:31

Ech, TVP3 Katowice mnie denerwuje. Próbowałem znaleźć coś w ich telegazecie co będzie w kinie Cinema City w Częstochowie, a tu na złość wszystkie miasta są tylko nie Częstochowa. :foch: Denerwuje mnie także Śląska Lista Przebojów. Dziwię się, kto na to głosuje... :mad:

A taka prowadząca Aktualności z krótkimi, jasnymi włosami to jak się nazywa?

And
Popisał/a już trochę
Posty: 430
Rejestracja: (czw) 23 lut 2006, 18:27

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#8

Post autor: And » (śr) 18 paź 2006, 20:51

No! Już dzisiaj bez żadnych wątpliwości udało mi się złapać TVP2 z Częstochowy z programem lokalnym z Katowic :jupi: :jupi: :jupi:
Z uwagą ;) obejrzałem Aktualności, Pogodę i lokalne reklamy :D A, żeby nie było jak zwykle, że zmyślam, to na koniec pasma była nie tak, jak u nas biała plansza z latającymi kształtami, a plansza ze zdjęciem strony TVP3 Katowice i adresem - www.kat.tvp.pl.
Widzę też, że Katowice mają już tą nową czołówkę reklamy, co na antenie ogólnopolskiej (właściwie, to ona już chyba była przedtem). W Łodzi cały czas jest ta poprzednia ;-)

Jakość obrazu - niezła (w kolorze), jak na stację, której w ogóle nie powinienem złapać, to nawet bardzo dobra :D Szczerze powiedziawszy, to dużo lepsza, niż np. na TV4, nadawanym z drugiego końca Łodzi, albo na Pulsie, który naziemnie u mnie prawie w ogóle nie odbiera, mimo, że jest nadawany z tego samego miejsca, co pozostałe (oprócz TVP1 i TVN). Poza tym, jak przełączyłem na naszą łódzką Dwójkę, to była gorszy obraz niż na tamtej :D

W ogóle, to złapałem to na zwykłej pokojowej antenie "teleskopowej", bez żadnego wzmacniacza, czy czegoś tam :) Z pewnością była to Dwójka nadawana z Częstochowy, bo zgodnie z wykazem jest ona na kanale 26, co się zgadza, poza tym złapałem jeszcze Jedynkę na kanale 52, a to także Częstochowa :) Ale niestety tylko te 2 kanały są nadawane z tego samego miejsca :|

Ciekawe czemu zawdzięczamy tę niespodziwaną promocję? :D Podejrzewam, że to obecna wyżowa pogoda przygnała do nas sygnał aż z odległej Częstochowy :D Ale mogło by tak zostać, bo kanał 26 i tak jest wolny, odkąd TVN przeniósł się na 21, zwolniony wcześniej przez Canal+ ;)

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#9

Post autor: michal » (śr) 18 paź 2006, 22:50

And pisze: Ciekawe czemu zawdzięczamy tę niespodziwaną promocję? :D Podejrzewam, że to obecna wyżowa pogoda przygnała do nas sygnał aż z odległej Częstochowy :D
Ja czasem też łapię krakowskie TV4. I nie wiem od czego to zależy. Czasem jest na tyle dobrze, że jest kolor i dobrze słychać, a czasem nie ma nic. To drugie czasem występuje częściej - jakies 3/4 roku. I nie zachodziła zależnośc - pogodnie jest, pochmurno nie ma.
And pisze: Ale mogło by tak zostać, bo kanał 26 i tak jest wolny, odkąd TVN przeniósł się na 21, zwolniony wcześniej przez Canal+ ;)
U nas po Canal Plus też jest teoretycznie wolne miejsce. Teoretycznie, bo niby testują na tym kanale telewizję cyfrową, ale ja im nie wierzę. Ile lat już nie ma naziemnego Canal Plus? Chyba z 8. Ileż można testować! A na to miejsce bardzo by się przydało TV4 czy nawet TV Puls. To żenada, że w GOP-ie jest tylko pięć kanałów naziemnych. Poza tym to ja widzę wszędzie mnóstwo wolnego miejsca jak tak przeszukuję pasmo :P
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

Awatar użytkownika
Przemek
Przyjaciel
Posty: 2266
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#10

Post autor: Przemek » (czw) 19 paź 2006, 6:51

U mnie są wieksze jaja- nie mam TVP3Kielce za to mam... TVP3 Lublin! Czasem odbierało mi TVP3 Kraków ale teraz już niestety nie. U mnie ogólnie wszytko odbiera taka zywkła antena do TVP1 i TVP2, a mam Polsat, TVP1,TVP1, TVP2 z Kielcami TVP2 z Krakowem TVP2 z Lublinem (zaśnieżony TVP2 z Rzeszowem), TVP3 Lublin, TVN (czasem mocno zaśnieżone)

And
Popisał/a już trochę
Posty: 430
Rejestracja: (czw) 23 lut 2006, 18:27

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#11

Post autor: And » (pt) 20 paź 2006, 0:53

Nie macie w ogóle TV4? A to szkoda :x
michal pisze:Ile lat już nie ma naziemnego Canal Plus? Chyba z 8.
Trochę mniej, ale i tak długo - 5 lat...
michal pisze:To żenada, że w GOP-ie jest tylko pięć kanałów naziemnych.
Ale to razem z czeską Jedynką i Dwójką, czy to poza tym? ;)

A ja dzisiaj wyniosłem antenę na balkon. W końcu przez cały dzień udało mi się załapać:
TVP2: Częstochowa (kat), Kielce, Kalisz (poz), Przysucha (waw)
TVP1: j.w.
TVP3 Warszawa: Przysucha
Puls: (C54) - brak w wykazie
TV4: Kalisz
Polsat: Przysucha
Sporo :D I to na zwykłej pokojowej antenie :) A słyszałem, że są też jakieś wzmacniacze do anten, czy coś...?
Moje ulubione TVP3 Warszawa :x straszliwie zaśnieżone, mimo to obejrzałem sobie pasmo lokalne o 21:45 i na tej podstawie stwierdziłem, że łódzka "3" dzisiaj przedłużyła swoje o dobre 2 minuty. Kiedy skończyli na TVP3 przeleciała już prawie połowa bloku reklamowego, a przed nim była jeszcze strasznie długa reklama Kuriera. Czasem się zdarza, że gdy kończą, są już reklamy, ale bardzo rzadko, bo pan na dniu otwartym mówił, że są za to surowe kary.

Wczoraj było trochę gorzej, za to moja mama bardzo się wzruszyła czołówką TV Katowice, a ja przy okazji ustaliłem, że to właśnie do niej należy dźwięk, który mam nagrany na kasecie z czołówkami z 1995 r. - tak zresztą podejrzewałem (dzięki też za nagranie :)). Dzisiaj sobie włączyliśmy TVP2 z Kalisza, obraz był co prawda bardzo słaby, ale TV Poznań też chyba ma dawną czołówkę, przynajmniej na taką wygląda, bo ja osobiście jej nie kojarzę [a np. Łódź ma zupełnie nową...] Tylko się bardzo mama rozczarowała, bo liczyła, że skoro program z Katowic, to będą mówić gwarą śląską :D :-P

A czy przy okazji mógłbym poprosić o parę capsów z Aktualności? Bo nikłe są szanse, że mi uda się zrobić, gdyż moja karta nic nie wyłapuje już nawet, gdy sygnał jest trochę słabszy (na Dwójce z Częstochowy, która w tv była prawie idealna złapała tylko dźwięk) :/
I jeśli można, to jeszcze z tego (o lie macie takie plansze, bo, jak mówiłem, wczoraj nie stwierdziłem ;-)). Zresztą nie musi być wcale z Katowic, każdą przyjmę z otwartymi ramionami ;), bo to moja ulubiona część grafiki TVP3, a wiem, że każdy oddział ma inne :)
Ostatnio zmieniony (sob) 30 sie 2008, 18:04 przez And, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
ArO
Przyjaciel
Posty: 827
Rejestracja: (wt) 01 mar 2005, 0:57
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#12

Post autor: ArO » (pt) 20 paź 2006, 1:50

And pisze:A czy przy okazji mógłbym poprosić o parę capsów z Aktualności?
Oto kilka capsów zrobionych w maju po tym jak zmieniono wygląd studia. Jak nie zapomne to zrobie dzis o 18:00 jakieś nowsze.

ObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ArO
Przyjaciel
Posty: 827
Rejestracja: (wt) 01 mar 2005, 0:57
Kontakt:

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#13

Post autor: ArO » (sob) 21 paź 2006, 19:06

Zrobiłem filmik z wczorajszych "Aktualności". Kto nie zna tego programu może zobaczyć. :) Są tu tylko same zapowiedzi Wioletty Grabowskiej. Na koncu sluchac dzwiek z Tlenu bo zapomnialem wylaczyc, a ktos sie akurat do mnie odezwal. :mur: Filmik ma 4 minuty i 16 sek. http://www.youtube.com/watch?v=ZiZf2mdntvM

And
Popisał/a już trochę
Posty: 430
Rejestracja: (czw) 23 lut 2006, 18:27

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#14

Post autor: And » (sob) 21 paź 2006, 20:20

Dziękuję bardzo :)

Jeszcze bym jednak poprosił o tę planszę połączenia z programem ogólnopolskim z TVP3 Katowice Obrazek Dzisiaj była przez jakąś sekundę na TVP2... Chociaż to mogło być raczej z Warszawy (ale nie zdążyłem się przyjrzeć)... Grzesioo też by mi mógł zrobić taką z Warszawy i Karkowa Obrazek Ale to tak naprawdę przy okazji, byle jeszcze przed startem TVP Info :) No przepraszam, ale będę Was o to nudził, bo mi zależy na tych planszach, jak już wspominałem wspominałem ;)
Ostatnio zmieniony (sob) 30 sie 2008, 18:05 przez And, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
michal
Administrator
Posty: 9097
Rejestracja: (sob) 26 lut 2005, 16:18
Płeć: Mężczyzna

  • Cytuj
  • zaloguj się, by polubić ten post

#15

Post autor: michal » (wt) 24 paź 2006, 12:35

And pisze:Nie macie w ogóle TV4? A to szkoda :x
Też nie wiem jak to jest możliwe. A tu jest nawiększe zagęszczenie ludności.
And pisze:
michal pisze:To żenada, że w GOP-ie jest tylko pięć kanałów naziemnych.
Ale to razem z czeską Jedynką i Dwójką, czy to poza tym? ;)
Nie ma czeskiej dwójki :) Jest tylko jedynka, której oczywiście nie policzyłem.
And pisze:W końcu przez cały dzień udało mi się załapać:
TVP2: Częstochowa (kat), Kielce, Kalisz (poz), Przysucha (waw)
TVP1: j.w.
TVP3 Warszawa: Przysucha
Puls: (kan. 54) - brak w wykazie
TV4: Kalisz (poz)
Polsat: Przysucha (waw)
W GOP jest tego sporo - łapie wszystko z Bielska (Skrzyczne), Częstochowy, Opola, Krakowa, Rabki itp. Chyba z pięć jedynek, pięć dwójek, trzy Polsaty, dwa TVNy, ledwo ledwo Puls z Bielska i TVN i TV4 z Krakowa. Widać tylko zarys postaci. Też się tak lubiłem zabawić, i również sprawdzałem to z wykazami. :)
And pisze: Sporo :D I to na zwykłej pokojowej antenie :) A słyszałem, że są też jakieś wzmacniacze do anten, czy coś...?
Wzmacniacze to są do takich balkonowych prostokątnych. ja też mam teleskopową, a do takich chyba wmacniaczy nie ma, już sie nad tym zastanawiałem, bo może wtedy bym łapał TV4 z Krakowa...
And pisze:mimo to obejrzałem sobie pasmo lokalne o 21:45 i na tej podstawie stwierdziłem, że łódzka "3" dzisiaj przedłużyła swoje o dobre 2 minuty. Kiedy skończyli na TVP3 przeleciała już prawie połowa bloku reklamowego, a przed nim była jeszcze strasznie długa reklama Kuriera. Czasem się zdarza, że gdy kończą, są już reklamy, ale bardzo rzadko, bo pan na dniu otwartym mówił, że są za to surowe kary.
A ja się niedawno dowiedziałem, że transmisje sportowe są tylko wybranych ośrodkach regionalnych, najczęściej tych zainteresowanych, zwiaznych teruytorialnie (drużyny, konkurenci). Ostatnio na TVP pojawiła sielista najbliższych sportowych transmisji. Kiedyś sie zastanawiałem czemu Kraków nie puszcza meczu tak jak Katowice, tylko jest normalnie Kurier. A nie było to pasmo lokalne bo transmisję obsługiwał zespół z Warszawy.
And pisze: A czy przy okazji mógłbym poprosić o parę capsów z Aktualności? Bo nikłe są szanse, że mi uda się zrobić, gdyż moja karta nic nie wyłapuje już nawet, gdy sygnał jest trochę słabszy (na Dwójce z Częstochowy, która w tv była prawie idealna złapała tylko dźwięk) :/
Ja też mam taką kartę. Dżwięk to zawsze łąpie, nawet najgorze szumy (co ciekawe mój telewizor odwrotnie) a przy obrazie karta wybrzydza. Ja mam problem z Polsatem i Trójką nadawaną z Katowic. W telewizorze jest normalnie a karta pokazuje czarny obraz. A jak już coś pokaże to przy spaecjalnym ułożeniu anteny i jeszcze i tak obraz pozostawia wiele do życzenia. Próbki już tu wielokrotnie umieszczałem.


And pisze: I jeśli można, to jeszcze z tego (o lie macie takie plansze, bo, jak mówiłem, wczoraj nie stwierdziłem ;-)). Zresztą nie musi być wcale z Katowic, każdą przyjmę z otwartymi ramionami ;), bo to moja ulubiona część grafiki TVP3, a wiem, że każdy oddział ma inne :)
Jest taka plansza, emitowana jest na początku i czasem na końcu każdego łączenia w TVP3. O 18:00 jest tylko tradycyjna historyczna plansza. Kiedyś już ją nawet zlikwidowali, bo długo nie widziałem, ale chyba wróciła po protestach. Zawsze były dwa sygnały, teraz tylko jeden. Szkoda czasu, a reklam sporo. :)
And pisze:Wczoraj było trochę gorzej, za to moja mama bardzo się wzruszyła czołówką TV Katowice, a ja przy okazji ustaliłem, że to właśnie do niej należy dźwięk, który mam nagrany na kasecie z czołówkami z 1995 r. - tak zresztą podejrzewałem
Mnie to na razie jeszcze nie wzrusza, bo będąc na miejscu traktuję ją za coś oczywistego i normalnego, ale fakt, jest to bardzo archaiczne i pewnie jak bym wyjechał na dłużej to bym za tym tęsknił, a jak usłyszał po latach to też się wzruszył (tak jak niedawno w Vecernickiem :) ).
And pisze: ale TV Poznań też chyba ma dawną czołówkę, przynajmniej na taką wygląda, bo ja osobiście jej nie kojarzę [a np. Łódź ma zupełnie nową...] Tylko się bardzo mama rozczarowała, bo liczyła, że skoro program z Katowic, to będą mówić gwarą śląską :D :-P
Wiem jak wygląda stara plansza poznańska, ale już całe lata jej nie widziałem. Poznański ośrodek to prężna firma i na pewno zrobili sobie od tego czasu dziesięć nowych, tak jak Wrocław. Ale tak jak TV Katowice to bardzo starą czołowkę ma TV Gdańsk - z Neptunem. Bez żadnego sygnału. Jeszcze Kraków - graficznie unowocześnili wprawdzie, ale dźwięk chyba pozostał jak od wielu wielu lat. Łódź to zawsze odkąd pamietam co chwilę zmieniała sobie czołowkę. A aby być na bieżąco w tej kwestii wystarczyło wtedy oglądać 997 :)

And pisze: Jeszcze bym jednak poprosił o tę planszę połączenia z programem ogólnopolskim z TVP3 Katowice Obrazek Dzisiaj była przez jakąś sekundę na TVP2... Chociaż to mogło być raczej z Warszawy (ale nie zdążyłem się przyjrzeć)... Grzesioo też by mi mógł zrobić taką z Warszawy i Karkowa Obrazek Ale to tak naprawdę przy okazji, byle jeszcze przed startem TVP Info :) No przepraszam, ale będę Was o to nudził, bo mi zależy na tych planszach, jak już wspominałem wpominałem ;)
Ja bym mógł zrobić tylko z TVP2 (bo TVP3 mam brzydkie), ale w TVP2 rzadko to jest. Pocz ątek odpada, a na końcu najczęściej jak już też pisałeś stoi obraz z oknkiem komputerowym, że TV Katowice w interencie i włączają się na grafikę dwójki.
STANOWCZE "NIE" LISIEJ PROPAGANDZIE!

ODPOWIEDZ